Chilli paprička Jalapeño

Ah, Jalapeño – to je jméno, které slyšíme často a není mnoho lidí, kteří by se s touto chilli papričkou již nesetkali, Ale co vlastně víme o této pálivé lahůdce? 

Jalapeño je opravdovou hvězdou mexické kuchyně, kde je i její původ, i celosvětového vaření. Tato odrůda patří do skupiny papriček Capsicum annuum a byla pojmenována po městě Xalapa ve státě Veracruz v Mexiku.

Pálivost jalapeños dosahuje hodnoty mezi 2 500 až 10 000 SHU a to znamená, že pro většinu lidí představuje akorát správnou míru pikantnosti, která dodá jídlu šmrnc, aniž by popálila jazyk. 

Rostlina jalapeño je řekněme středně vysoká. Obvykle dosahuje výšky mezi 60 a 120 cm. Patří mezi nejranější odrůdy a z jedné rostliny sklidíte kolem 3kg plodů. Daří se jí ve sklenicích ale i na poli.

Plody jsou zelené až červené což, of course, závisí na zralosti a mají hodně tlustou dužinu. Plod má délku kolem 5 až 9 cm a šířku okolo 2 až 3 cm. Přesně ten pravý rozměr pro to, aby se pohodlně vešel do každého jídla.

Nejoblíbenějším využitím jalapeño papričky je určitě příprava různých omáček, sals a marinád které dodávají jídlu štiplavost a zároveň i hlubší chuťový rozměr. Co se týče receptů, jalapeño vyniká v mnoha směrech. Jeden z nejoblíbenějších receptů s masem je "Pikantní Hovězí Mexičan." Stačí si nakrájet jalapeño papričky na kolečka a přidat je do smaženého hovězího masa společně s cibulí a paprikou. Výsledkem je křupavá a lahodně pikantní pochoutka, která vám rozproudí krev v žilách. Těm,  kteří dávají přednost  bezmasým jídlům doporučíme naplnit jalapeños tvarohem a bylinkami. My je s oblibou plníme sýrem (doporučujeme čedar) a smažíme v trojobalu:).

Její příjemná pálivost, rozmanitost využití a unikátní chuťové vlastnosti ji činí nezbytným členem naši každoroční nabídky od semínka, sazenic, čerstvých plodů až k finálním produktům jako jsou třeba naše vyhlášené nákládané jalapeños. Ať už ji zahrnujete do omáček, plníte tvarohem nebo zkoušíte nové recepty, můžete si být jisti, že jalapeño přinese vašemu jídlu ten správný šmrnc. Bon appétit!

Apropó chipotle Vám něco říká? Ne? Tak čtěte dál...

Chipotle jsou totiž ve skutečnosti sušené a vyuzené jalapeño papričky. Jalapeño papričky jsou sklizeny v zeleném stavu a procesem sušení a uzení získají papričky nejen charakteristickou tmavou barvu, ale také intenzivní uzenou chuť. Dýmové aroma je jako podpis chipotle, který vždy poznáte. Kromě mexické kuchyně se chipotle objevuje v mnoha tex-mex jídlech, barbecue omáčkách a marinádách.  Třeba taková chipotle omáčka, dodá pokrmům chuť, která může zcela změnit chuťový zážitek - v tom velice pozitivním slova smyslu:)