Chilli paprička Aji Amarillo

Všichni milovníci kulinářských dobrodružství - dnes se podíváme na jednu z těch pikantních hvězd, které vaření přinášejí opravdu sluneční jas. Ano, bude řeč o chilli papričce Aji Amarillo - papričce, která nás zavede do světa chutí s ohnivým nádechem - papričce, která má chuť i aroma vskutku unikátní.

Aji Amarillo pochází z kouzelné země Peru a své jméno dostala podle krásně žluté (až žluto-oranžové) barvy svých lahodných plodů. Tato paprička, známá i jako "Peruánská žlutá paprička," patří do rodiny Capsicum baccatum a je to vlastně jakýsi peruánský klenot:) Pálivost se pohybuje v rozmezí 30 000 až 50 000 SHU.

Keřík roste do výšky mezi 60 až 120 cm a drží si kompaktní tvar.  Odrůda je to skutečně plodná, takže z jednoho keříku sklidíte za sezónu ke 2 kg plodů. Plody dorůstají délky do 10 cm. 

Aji Amarillo je v Peru tak běžná, že by se mohla stát národním pokladem. Nejběžnějším využitím této papričky je příprava různých omáček, past a marinád. A co třeba "Aji Amarillo Quinoa Salát"? Máme pro Vás skvělý recept plný lahodných chutí: jednoduše smíchejte vařenou quinou s nakrájenými papričkami, avokádem, rajčaty a koriandrem, zakápněte limetkovou šťávou a olivovým olejem a vaše chuťové buňky budou tancovat v rytmu salsy. A kde tyhle skvělé papričky seženete? No samozřejmě, že v době sklizně jedině u nás...A co dělat, když nechcete čekat na čerstvé plody? Tak to máme také řešení - skvělou pastu z této chuťově nezaměnitelné chilli papričky nebo omáčku z naší řady prostě chilli.