Opravdu si tu nebudeme psát o modelu Porsche, ale o jedné z nejznámějších chilli papriček a to o odrůdě Cayenne.
Co o ní víme? Že je u nás známá jako kajenský pepř (asi díky google translatoru), že kdykoliv se řekne chilli paprička, tak si každý vybaví tvarem i barvou, právě tuto papričku. Ale pojďme si to shrnout - kajenské papričky jsou ty dlouhé a hubené papričky známe především v červené barvě, ale na našich stránkách zahlédnete i zmínky o žluté, oranžové či fialové barvě.
Druhově spadá pod Capsicum annum, stejně jako paprička Jalapeňo. Jen jsou oproti Jalapeňos se svojí SHU 30 000 až 50 000 trošku pálivější.
Předpokládá se, že kajenské papriky pocházejí z Jižní Ameriky. Nakonec slovo !cayenne! pochází z města Cayenne ve Francouzské Guyaně. Taky se ví, že chilli papričky pěstovali indiáni snad už od 6. tisíciletí př. n. l., no a po objevení Ameriky už se rychle rozšířily po světě. Díky, Kolumbusi!
V čem je tato chilli paprička ultra skvělá je, že je fantastickým zdrojem antioxidantů a dalších rostlinných sloučenin. Taky obsahuje vitamíny C, A,B6, K, a jen 1 taková čerstvá kajenská paprika obsahuje 72 % doporučeného množství vitaminu C na den a k tomu navíc 50 % vitaminu A. To je, co?! Chilli papričky jsou prostě plné zdraví..
Paprička Cayenne je řekněme všestranná. Skvěle se hodí do polévek i omáček i na pizzu i na maso i na mořské plody. A i když v sušené formě obsahuje vitamínů méně, stejně je dobré mít ji na stole jako alternativu soli a pepře. Dokonce vědci potvrdili, že když lidé dochucují svá jídla kajenským pepřem, je méně pravděpodobné, že sáhnou po slánce. A jak všichni víme - sůl není extra zdravá, že?
Tak ji pojďte WOCHutnat.