Obdivujete překrásné a různorodé tvary chilli papriček? My ve World of Chilli taky. A navíc jsme ženský. Takže pro nás není nic nezvyklého si stoupnout k zavařovacímu hrnci.
Chilli zavařené v nálevu ve sklenici je ozdobou každé kuchyně. Pokud nemáte sklenici zrovna otevřenou, nemusí být ani v lednici, pokojová teplota je pro ni dobře.
Obdivujete překrásné a různorodé tvary chilli papriček? My ve World of Chilli taky. A navíc jsme ženský. Takže pro nás není nic nezvyklého si stoupnout k zavařovacímu hrnci.
Trochu pracnější způsob, trochu retro způsob, výsledek ale válcuje ostatní způsoby uchovávání chilli o parník.
Pár chilli rad, tipů a zkušeností
Plody, které chcete zavařit, si svým tvarem samy řeknou o to, jestli je zavaříte celé, rozpůlené nebo krájené na nějaké kousky
- Velké plody papriček musíte rozkrájet právě proto, aby se do sklenice vešlo vůbec nějaké množství.
- Plody drobné samozřejmě můžete zavařit celé, klidně i se stopkou, vypadá to pěkně a ničemu to nevadí
- Plody chilli střední velikosti rozkrojte na polovinu, a záleží na vašem estetickém cítění, jestli kolmo, vodorovně či jakkoliv diagonálně.
Připravte si raději větší množství menších sklenic – do 200ml obsah.
Ze dvou důvodů. Vzhledem k ostrosti většiny chilli papriček se nepředpokládá, že sklenici sníte najednou. Po otevření ji uschováte v ledničce a používáte opakovaně. A někdy se může časem zakalit nálev, nebo obsah jinak znehodnotit. Čím menší sklenice, tím rychleji ji zkonzumujete a předejdete škodám. A za další - čím menší sklenice, tím kratší doba zavařování a vám se tak nestane, že budete mít naložené papričky tak nějak…..rozblemcané
Sklenice před použitím vyvařte a víčka kupte vždycky nová.
Ony sice při zašroubování „chytnou“ a tváří se, že je všechno ok, ale vždycky jsou někde neviditelně poškozená. A pravděpodobně po zavaření netěsní důkladně, obsah může začít po nějaké době kvasit. Nové víčko je tedy základ šťastné hospodyňky ????.
Vyberte si z nepřeberného množství receptů takový nálev, jaký vám chutná.
Čím obyčejnější a méně „voňavých“ ingrediencí navíc (typu kopr…atp), tím lépe. Ne proto, že bychom ho neměli rádi, ale proto, že podstatně změní chuť nakládané papričky, a to přece nechceme.
Základ nálevu je voda, ocet, cukr, sůl a běžné divoké koření. Prostě dobrej nálev na okurky, tak jak ho známe od našich maminek a babiček.
A pár bodů k tomu praktickému při zavařování
- Plody zavařujeme samozřejmě umyté.
- Naskládané ve sklenici zalijeme nálevem úplně do plna.
- Zavaříme v zavařovacím hrnci, v troubě nebo jak jste zvyklí (prý to jde i v myčce, ale s tím nemáme žádnou zkušenost. Vy ano?).
- Dostatečná teplota na zavaření papriček je 80 stupňů celsia.
- Doporučený čas zavařování je od doby, kdy voda v hrnci dosáhne kýžených 80 stupňů Celsia 20 minut.
- Po vyndání z hrnce nechejte vychladnout a uskladněte kdekoliv – není nutná lednice.
- Plody trochu tepelnou úpravou změní barvu, nejsou už tak jásavé jako čerstvé, přesto pořád krásné
- Kapsaicin (SHU) zavařením nezmizí, ostrost zůstává i nadále stejná jako u čerstvých plodů
- Použití – jako příloha k jakémukoliv pokrmu, na prkýnku k uzenému masu, využijete ve studené kuchyni atp. A nálev je ostrý, nevylévejte ho a zkuste pro něj vymyslet nějaké využití. Třeba do bramborového salátu…
Napadá vás, kam jinam použít nálev ze zavařených chilli papriček? Napište nám váš tip do komentařů.